Kirándulna egy jót ősszel a Balaton mellett? Ezeket a helyeket ki ne hagyja!

Utazás2023. szept. 3.D.J.
A rovat támogatója:

Most, hogy a nyár elmúlt a vízpartok már nem annyira hívogatóak, viszont a Balaton mellett ilyenkor is bőven van mit felfedezni. Íme néhány tipp, hogy az olyan ismert látnivalókon túl, mint a Tihanyi apátság, a keszthelyi kastély vagy a Hévízi tó, még hova érdemes menni a magyar tenger szomszédságában.

Vízimalom (Örvényes)

Már a középkorban az Árpádok idején is működött egy malom ezen a helyen. Az elődei között a legrégebbit közel ezer éve építették. A látványos ipartörténeti emlék múzeumként üzemel, ahol a molnármesterséggel is meg lehet ismerkedni.

Nem csak a forgó lapátkerekeket érdemes csodálni: a közelben barokk kőhíd, a malom udvarában pedig egy felújított lovaskocsi is megtekinthető.

Tapolcai-tavasbarlang

A 14 ezres Tapolca bájos utcái alatt egy óriási barlang-rendszer kanyarog, méghozzá több mint három kilométer hosszan. Ebből úgy 180 méteres az a szakasz, amin szabadon lehet csónakázni. A hangulatosan kivilágított járatok randihelyszínnek se utolsóak.

Ha kint éppen erőre kap a „vénasszonyok nyara” akkor is öltözködjünk rétegesen. Bent mindig 20 fok alatti a hőmérséklet.

Az üzemeltetők külön felhívják rá a figyelmet: a belépőjegyek többségét az online jegyfoglalási rendszerben értékesítik. Érdemes neten napokkal korábban megvenni a belépőt.

Kép forrása: szallas.hu

Kőtenger (Szentbékkálla)

Egy ősi földtörténeti kor, a miocén idején Magyarország mai területe nagyrészt víz alatt volt: a Pannon-tenger egyik sajátos maradványai azok a méretes kövek, amelyek a Káli-medencében terülnek el.

Közülük némelyik egészen óriási: a Kelemen-kő majdnem akkora, mint egy ház.

Szigligeti Vár

Annyi más várunkkal szemben a szigligeti sosem esett el a török hódoltság alatt. Később viszont a Habsburg uralom alatt részlegesen lebontották.

Az utóbbi évek felújításainak hála viszont kifejezetten mutatós látványosság lett a Balaton közelében.

A belsejében egyebek mellett egy barokk konyhát, egy fegyverkiállítást és a várkápolnát is meg lehet tekinteni.

Bazaltorgonák (Szent György-hegy)

A Szent György-hegy több legendának is a bölcsője. Az egyik szerint az ormok között valaha egy sárkány lakott, amely a közeli falvat sanyargatta egész addig amíg le nem betegedett és a helyiek nem kezdték el ápolni. A sárkány mindettől annyira meghatódott, hogy úgy döntött ezután békén hagyja a falusiakat.

Nem véletlen, hogy regék születtek a hegy körül: már maguk a bazaltorgonák is olyanok mintha egy mesekönyv lapjairól kerültek volna elő.

Herendi Porcelánmanufaktúra

Ha esetleg most nincs ideje kiugrani Herendre, EZEN A LINKEN akár egy virtuális túrát is tehet. De az 1826-ban alapított manufaktúrát érdemes személyesen is felkeresni.

A helyszínen még azt is meg lehet tekinteni, hogy készül a hungarikumnak számító porcelán.

Salföldi Major

Szeretnénk kipróbálni a lovaskocsikázást, vagy esetleg közelebbről megismerkednénk az olyan nagytestű háziállatokkal, mint amilyen a bivaly vagy a szürkemarha? Ha ráadásul mindezt autentikus környezetben akarjuk megtenni, akkor érdemes útba ejteni a Salföldi Majort,

amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága hozott létre.

Szívalakú sírok (Balatonudvari)

Magyarországon mindössze négy védett temető létezik: ebből az egyik Balatonudvariban található.

Különlegessé a szív alakú sírkövek teszik, melyek nagy része az 1800-as évek elején készülhetett el.

Az eredetüket a mondák van, hogy tragikus szerelmi történetekkel magyarázzák, de akad olyan legenda is, amely szerint az egyedi sírok egy találékony ezermesternek köszönhetőek.