Miért gyengül a forint újabb mélypontokra?

Elemzések2022. júl. 6.Sz.A.

Szerdán dél után nem sokkal 416 felett állt az euró-jegyzés, a dollár pedig a 406-as szint felett járt. A forint gyengülése erősebb, mint a lengyel zlotyié vagy a cseh koronáé. Külső és belső okok egyaránt állnak a gyengülés mögött.

A keddi mélypont után szerdán folytatódott a forint mélyrepülése.

Külső okok

A forint gyengülésének oka egyrészt a nemzetközi tényezőkben keresendő:

  • rossz nemzetközi befektetői hangulat
  • háborús hatások,
  • európai energiaellátási kockázatok,
  • európai gázárak drasztikus emelkedése,
  • magas inflációs környezet,
  • amerikai kamatemelések,
  • dollár erősödése az euróval szemben közel 20 éves csúcsra.

A hazai gazdasági okok 

Ezek közül az egyik legfontosabb az uniós források körüli viták elhúzódása, amely 5,9 milliárd euró vissza nem térítendő forrást, és több mint 9 milliárd euró kedvezményes hitelt is érintenek.

Ha elhúzódik a vitánk az EU-val, és nem sikerül megegyezni még idén a Helyreállítási Alapról, akkor jelentős lehet a forrásvesztés is.A 27 uniós tagország közül csak Magyarországgal nem jött össze a megállapodás a járvány utáni gazdasági helyreállítási alap forrásairól.

Ezen kívül még nem hívtunk le forrást a 2021-2027-es uniós költségvetés nekünk járó 22 milliárd eurójából sem, a felzárkóztatási programok jelenleg még egyeztetés alatt vannak.

A különadók is kedvezőtlen hatással vannak a forint árfolyamára. Ezen kívül a magas államadósság, a folyó fizetési mérleg negatívuma, és az államháztartás hiánya is ront a hazai fizetőeszköz árfolyamán. 

Amíg az áruegyenleg, a jövedelemegyenleg és a folyó fizetési mérleg mínuszban van, áramlik ki a pénz az országból, ami gyengíti a forintot.

Mindez meglátszódik abban is, hogy

a forint árfolyama már korábban elvált a cseh korona és a lengyel zloty mozgásától, a másik két régiós deviza sokkal kisebb mértékben gyengült a háború óta.

Recessziós félelmek

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten emelt kamatot 7,75 százalékra, így egyesítette az alapkamatot és az egyhetes kamatlábat.

A cseh alapkamatot 7 százalékra emelte a cseh jegybank június végén, míg a lengyel alapkamat többszöri kamatemelés után jelenleg 6 százalékon áll.

A román jegybank ma emelt kamatot 4,75 százalékra.

Inflációs félelmek

A jegybank előrejelzése szerint az idei infláció éves szinten 11-12,6 százalék lehet, ami a régiós összehasonlításban nem kiugró.

Nálunk magasabb a pénzromlás üteme többek között Szlovákiában, Csehországban és a Balti államokban is. Igaz, a rezsicsökkentés és az egyéb árkorlátozások összesen mintegy 4,3 százalékponttal viszik lejjebb az inflációt a jegybank számításai szerint.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten arra hívta fel a figyelmet,hogy a magas inflációs környezetből fakadóan elkerülhetetlen lesz a recesszió a fejlett országokban, és ez hozzánk is begyűrűzhet, mert nagy mértékben támaszkodik az ország gazdasága az exportra.

A tárcavezető 2023-ban erős recessziós kockázatokról beszélt, ha a magas inflációs környezetet mesterséges recesszióval, a fogyasztás csökkenésével fogják vissza.

Elemzők szerint a forint erősödéséhez elemzők elsősorban az uniós forrásokról való megállapodás lenne szükséges. Eddigi kormányzati jelzések szerint erre ősszel sor kerülhet. Elemzők szerint a megegyezés ténye 10-15 egységgel is erősítheti a forint jegyzését az euróval szemben.