Eurázsia felértékelődése hazánk számára is felemelkedést kínál

MAG2019. okt. 29.Palotai Dániel

Már a középkorban is rajta voltunk a Selyemúton, miért is ne lehetne az Új Selyemútnak, ennek a kialakulóban lévő, komplex gazdasági kapcsolatrendszernek, multifunkcionális hálózatnak hazánk az egyik meghatározó szereplője, HUB-ja?

Az eurázsiai kapcsolatok megerősítése számos lehetőséggel és pozitív hozadékkal járó utat kínál, következzék 12 dimenzió, hogy miért is.

 1. Eurázsia felemelkedésével egyre fontosabbá válnak a multilaterális kapcsolatok, amelyek a térség államai számára a jövő formálói lehetnek. Építsünk hát minél több ilyen kapcsolatot, erősítsük meg a meglévőket!
 2. A nyitottság korábban nyugatról jött, és Ázsiában láthattunk bezárkózást. Tanulva a múlt hibáiból most falak építése helyett Európa és Ázsia összekötése Kína célja.
 3. A világgazdaság gravitációs súlypontja, a globális erőcentrum kelet felé tolódik. Érdemes-e szemben úszni az árral, vagy inkább tanuljunk meg a hullámokon lovagolni?
 4. Tegyünk le további építőkockákat az Új Selyemút kiépítéséhez! A szilárd alapok már megvannak, ideje elmélyítenünk kapcsolatainkat, együttműködésünket az ázsiai térséggel. Az Új Selyemút folyamatosan bővülő övezetében meghatározó kapocs lehet Magyarország, sőt időnként akár a vezér szerepét is betölthetjük, miért is ne tennénk? Szőjünk minél több láthatatlan, de annál erősebb selyemfonalat kapcsolataink megerősítéséhez!
 5. Éllovasként vegyünk részt minden hasonló projektben, legyen az az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés, vagy éppen a Via Carpatia. Nem csak globális, hanem regionális szervezetekben is együtt kell működni. Ez biztosíthatja a célzott és helyspecifikus fejlesztési programok kidolgozását.
 6. Érdemes tanulnunk a kínai és délkelet-ázsiai tapasztalatokból, mert ezek a régiók számos területen vezető szerepet játszanak és a jövő formálóivá válhatnak. Osszuk meg egymással a felhalmozott tudást, használjuk ki a szinergiákat!
 7. A versenyképességhez új, innovatív ötletekre van szükség, az innovációhoz pedig tudás kell és kreativitás. Nyissunk az újra, többek között a fintech megoldásokra! Ázsiai mintára építsünk mi is minél több smart city-t, hiszen ezek a városok lehetnek a növekedés és fejlődés magjai.
 8. Ázsiában a gazdasági fejlődés egyre inkább konurbációkban, megalopoliszokban összpontosul. Ilyen módon kell összefűzni Közép-Európában is városainkat, hogy Európa innovációs központjává váljunk.
 9. A gazdasági kapcsolatokhoz infrastrukturális összeköttetés szükséges, minél hamarabb! Kínában csak a következő években több tízezer kilométer autópályát fognak átadni, valamint folytatják a világ legnagyobb gyorsvasúthálózatának fejlesztését. Saját léptékben, de hasonló ütemben fejlődjünk mi is!
 10. Ahogy össze kell kötnünk magunkat régiónkkal, úgy kell ezt meglépni globális szinten is. Földön, vízen és levegőben is kapcsolatot kell építeni a régi és az új kereskedelmi központokkal egyaránt.
 11. A kultúra ereje gyökerezik a legmélyebben. Ahogy Ázsia előnyére forgatta több ezer éves történelmét, úgy kell nekünk is építkeznünk örökségünkből.
 12. A Hofstede kultúra mutatók alapján Kína és Magyarország társadalma egyaránt sikerorientált, erős a vállalkozó szellem és pragmatikusan, hosszú távon gondolkodnak az emberek. Meg van bennünk az elköteleződés a jövőre való felkészülés iránt.

 Merjünk hát bátrak lenni és tenni sikereink érdekében, mert: „Tett nélkül minden cél csak egy kívánság.” /kínai közmondás/

A szerző a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója