2400 milliárd forintot spórolt meg a jegybank az országnak

Elemzések2019. feb. 26.Növekedés.hu

Az elmúlt 6 évben 2400 milliárd forint kamatkiadást spórolt meg az államháztartásnak a jegybank a monetáris politikájával.

A jegybank az elmúlt hat évben, a most véget érő elnöki ciklusa alatt képes volt kötelezettségeit ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz – jelentette ki az újrajelölt jegybankelnök az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt. Matolcsy György kiemelte:

Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező, aminek elérésében jelentős szerepet játszott az MNB.

A parlamenti testület azt követően hallgatta meg az MNB elnökét, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jegybank jelenlegi elnökének újbóli kinevezését javasolta a köztársasági elnöknek. Matolcsy György jelenlegi megbízatása 2019. március 3-án szűnik meg. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a jegybankelnök megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget. Az elmúlt hat évben hozott intézkedések közül az alábbiakat emelte ki Matolcsy György:

1. Gazdasági növekedés

A magyar gazdaság az elmúlt években végig három százalék felett nőtt, az utolsó évben jóval meghaladva azt, ráadásul a gazdasági fordulat során a növekedés kétharmad részben belső erőforrásokra épült. Az MNB elnökének értékelése szerint

az elmúlt 100 évben egyetlen egyszer sem volt olyan jó helyzetben a magyar gazdaság, mint az elmúlt 6-9 évben.

A 2010 utáni gazdaságpolitika ugyanis lényegében a belső forrásokra épült, így fenntartható pályára állította a gazdaságot. Eközben a globális piacok is bővültek, ezért a külső forrásokra, az uniós pénzekre és a külföldi működő tőkére is támaszkodhattunk.

2. Növekedési Hitelprogram

Kiemelkedőnek értékelte a jegybankelnök a Növekedési Hitelprogramot, amely számításaik szerint a válságot követően hozzávetőlegesen 40 százalékkal tudta növelni a magyarországi hitelállományt, ezzel segítve a kisvállalkozásokat. Az erőteljes gazdasági növekedésnek köszönhetően a felzárkózás jelentős volt, és a fogyasztás 20 százalékos bővülését is nagymértékben segítette az MNB.

3. Infláció csökkentése

Az MNB 2013-tól három mandátumát teljesítette, elérte az árstabilitást, amit az inflációnak a három százalék körüli, plusz-mínusz egy százalékpontos sávon belüli tartása jelentette, biztosította az ország pénzügyi stabilitását, és segítette a kormányt a gazdaságpolitikája megvalósításában. Mint Matolcsy György kiemelte, a korábban általa vezetett gazdasági minisztérium konszolidációjára építve

a jegybank az elmúlt hat évben példátlan pénzügyi konszolidációt hajtott végre.

Sokan és sok ügyben bírálták a jegybank tevékenységét, de utólag mindig kiderült, az MNB-nek volt igaza. Matolcsy György kiemelte:

ha 2013 óta nincs stratégiai szövetség a kormány és a jegybank között, akkor a növekedési, felzárkózási fordulat nem valósult volna meg.

Jó példaként említette az amerikai kormány és az Egyesült Államok jegybankja közötti együttműködést a kormány és a központi bank sikeres szövetségére. Hozzátette: ez a szoros együttműködés azt eredményezte, hogy az Egyesült Államok gazdasága már 2009 közepére kezdett túllépni a válságon.

4. Pénzpiaci felügyelet integrálása a jegybankba

"Nagyon bevált intézkedés" volt a pénzpiaci felügyeletnek a jegybankba integrálása, mellyel néhány hónap alatt ki tudták szűrni a 2013-as brókerbotrány visszaéléseinek elkövetőit – hangzott el a bizottsági meghallgatáson

5. Jegybanki alapítványok

Az MNB alapítványai a feladatuk ellátása mellett nemcsak megőrizték a rájuk bízott vagyont, hanem növelni is tudták azt.

Az alapítványok a pénzügyi-közgazdasági felsőoktatás megújításában is tevékeny szerepet vállaltak

– mutatott rá az MNB elnöke.

6. Ausztria

Ausztria bérszintjének 80-85 százalékát érhetjük el 2030-ra, ha az üzleti szféra és a kormány együtt megvalósít egy sikeres versenyképességi programot, és ez történelmi siker lehet az ország számára.

7. Euró bevezetése

Az euró bevezetése kapcsán Matolcsy György elmondta: úgy kell csatlakoznia Magyarországnak az euróövezethez, hogy az kedvező legyen az országnak, a gazdaságnak. Jelezte: térségünkben Szlovákia nyert, Szlovénia vesztett az euróövezethez való csatlakozással.

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága keddi ülésén a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával – 10 igen és 5 nem szavazat mellett – megszavazta Matolcsy György újbóli jelölését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé.