Fontos adatok: ezekre kell figyelnünk a héten

Pénzügyek2018. márc 23.Növekedés.hu

A húsvéti hétvége előtt kevés makroadat jelenik meg a fejlett piacokon és idehaza is. Szerdán a munkanélküliségi ráta februári alakulását publikálja a KSH, míg csütörtökön a külkereskedelemi forgalom januári részletei érkeznek.

A tőzsdei nyitvatartást tekintve március 30-án Nagypénteken és április 2-án, Húsvéthétfőn az európai piacok túlnyomó többsége zárva tart, így a magyar BÉT is zárva lesz, de az amerikai piacokon és Ázsiában lesz kereskedés.
Az előttünk álló héten itthon nagyobb figyelmet kaphat a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése. Az MNB Monetáris Tanácsa március 27-én, kedden változatlanul hagyhatja a monetáris politikai feltételeket. A nemzetközi és a hazai hozamkörnyezet nem szigorodott számottevően: a magyar hosszú hozamok relatív pozíciója a régióhoz és az eurózónához képest a február eleji szinteken, továbbra is történelmi mélységek közelében mozog; ennek fényében az MNB kivárhat a finomhangolással. A jegybank korábbi jelzéseinek megfelelően 2018-ban fennmaradhat a laza monetáris politikai környezet, ezt támogatja a nemzetközi monetáris politikai környezet is.  A mostani ülés alkalmával friss gazdasági prognózisokat és március 29-én, csütörtökön Inflációs Jelentést is közzétesznek. Az inflációs és a GDP-prognózist illetően nem várunk érdemi változást 2017 decemberéhez képest.
A jegybank akkor 3,9%-os GDP növekedéssel számolt idénre 2,5%-os átlagos infláció mellett.
Az ECB márciusban megjelent, friss gazdasági prognózisában az inflációs előrejelzését változatlanul hagyta idénre, míg 2019-re kismértékben lefelé módosította; az eszközvásárlási program várakozásunk szerint idén év végéig kitart majd. A Fed tavaly októberben megkezdett mérlegleépítése és a kamatemelési ütem is mérsékelt tempóban folytatódhat tovább. A globális folyamatokat tekintve az előttünk álló héten a befektetők figyelme a reálgazdasági adatokra irányulhat a tengerentúlon, s ugyan jön egy felülvizsgált 2017-es negyedik negyedéves GDP-adat,
ennél nagyobb figyelmet kaphatnak a növekedés tekintetében fontos fogyasztói bizalmi indexek az USA-ban.
A lakossági fogyasztás hagyományosan meghatározó szerepet képvisel a növekedésben. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy teljesen mást mutatott az amerikai lakosság vélekedése a gazdasági folyamatokról: a várakozásokban látható optimizmus a kiskereskedelem számaiban nem jelent meg. Februárban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom, ami egy kevésbé robusztus első negyedéves gazdasági növekedést vetít előre idénre. Ez a folyamat azt támogathatja, hogy az amerikai jegybank csak fokozatosan emeli a kamatokat, így a vállalatok forrásbevonásának költsége továbbra is kedvező maradhat a nemzetközi szintéren. MKB Elemzési Központ