Az egész világon tombol az áruhiány, óriási készleteket kéne felhalmozni

Elemzések2021. nov. 23.Dajkó Ferenc Dániel

A pandémia mellet számos tényező felelős az ellátási láncok akadozásáért. Ahhoz, hogy megszűnjenek a problémák meg kell változnia az árukészlet jellemzőknek. Sokkal jelentősebb készletekre lesz szükség a logisztikai ágazatban és a kiskereskedelemben egyaránt. Az Egyesült Államokban hosszútávon minimum 74 millió négyzetméter új raktárterületre lehet szükség.

Folyamatosak a zavarok

A koronavírus járvány kitörése óta gyakorlatilag folyamatossá váltak a zavarok az ellátási láncokban világszerte. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, kiváltképp az Egyesült Királyságban a helyzet annyira elmélyült, hogy gyakran alapvető termékek hiányoznak a boltok polcairól. Az ellátási láncok akadozása a gazdaságra is jelentős terhet ró, a gyártók különösen az elektronikai termékek gyártói és az autógyártók egyre komolyabb problémákkal szembesülnek. A kialakult helyzet érthető módon a logisztikai ágazatot is komoly, korábban nem látott kihívások elé állítja.

Súlyosbodó hely- és munkaerőhiány

A zavarok hatására az ellátási láncok folyamatosan az ellenálló képesség irányába mozdulnak, ami azzal jár, hogy jelentősen megnőhet a kereslet a logisztikai ingatlanokra és elhúzódhat, illetve súlyosbodhat miatta a munkaerő- és a helyhiány – olvasható a Prologis Research különjelentésében.

Súlyosbodhat a munkaerőhiány; Forrás: Prologis Research

Több tényező hatása

A mostani zavarok betekintést nyújthatnak a logisztikai ágazat jövőjébe. A pandémia mellett több olyan esemény is történt, ami elősegítette a 2021-ben kialakult széleskörű hiányt. Az időjárási viszontagságok - természeti katasztrófák, geopolitikai válságok, a Brexit és a krónikus munkaerőhiány együttesen mind hozzájárultak ahhoz, hogy emelkedjenek a szállítmányozási költségek és ingadozóvá váljanak az ellátási láncok.

Nem csak a pandémia jelent kockázatot az ellátási láncokra; Forrás: Prologis Research
Nem csak a pandémia jelent kockázatot az ellátási láncokra; Forrás: Prologis Research

Változó árukészlet jellemzők

Ezek a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy meg kell változnia az árukészlet jellemzőknek. A just-in-time modell alapvetően lehetővé tette a készlet-értékesítés arány strukturális csökkenését, de emellett az áruk zavartalan áramlására is támaszkodott, ami most megszakadt.

Az elmúlt évtizedben egyre szélesebb körben elterjedt e-kereskedelem ráadásul alapesetben több készletet igényelnek, mint a hagyományos kiskereskedelem az alapvetően szélesebb választék miatt.

Új raktárak kellenek

Ahhoz, hogy hosszútávon megszűnjenek az ellátási láncok fenti okokból kialakult problémái és létrejöjjön a logisztikai ágazat ellenállóképessége hosszútávon minimum 74 millió négyzetméter új raktárterületre lesz szükség az Egyesült Államokban, de már középtávon is 25-65 millió négyzetméternyi új áruraktár kellhet a rugalmas készletek létrehozásához. Fontos azonban kiemelni, hogy még nem indult meg a logisztikai bérbeadások piacán ez a bővülés, mivel a logisztikai cégek még a rövid távú problémáik megoldására koncentrálnak.

A kiskereskedelemben is kell készletezni

Ahhoz egyébként, hogy a 2021-es eladási szintnek meg tudjanak felelni a kiskereskedelmi láncoknak maguknak is emelni kell a készleteiket, nem csak a logisztikai vállalatoknak. Összességében a jelenlegi igények alapján 13 százalékkal kellene nőnie az USA-ban a kiskereskedelmi raktárkészleteknek. Ez jelentős elmozdulás a járvány előtti helyzethez képest. A 2019-es kereskedelmi eladások értékeivel számolva csupán 1,5 százalékos növekedésre lenne szükség, tehát az igények közel megtízszereződtek.

Rövidtávon egyébként van valamennyi hely az üzletekben és a logisztikai központokban a korrekció befogadására, de hosszú távon mindenképp szükség lesz az említett 75 millió négyzetméter új raktárterület bevonására.

Bár látható, hogy a 2008-as pénzügyi válság és a pandémia kitörése után az egy négyzetlábra vetített árukészlet értéke kissé visszaesett, de összeségében folyamatosan nőtt az árukészlet aránya 1998 óta, ami azt mutatja, hogy jelentősen emelkedik a raktárak kihasználtsága (10,7 négyzetláb tesz ki 1 négyzetmétert); Forrás: Prologis Research

Megnőhet a kereslet

A 28 legnagyobb amerikai piacon a jelenleg üres – nem bérbeadott és még épülő raktárterület kevesebb mint 56 millió négyzetméter 2021 harmadik negyedévében. Ezekre a kihasználatlan raktár területekre jelentősen megnövekedhet majd a kereslet és még további raktárak építésére is szükség lehet.

Előnyben az átjáró helyszínek

Ez a kereslet rendkívül előnyös lesz az átjáró helyszínek számára, ahol a lehető legnagyobb választási lehetőséget kínálják az áruk irányítására, főképp ha ezek közel vannak a végső fogyasztókhoz. Ezeken az átjáró helyszíneken azonban egyre nőnek az új logisztikai fejlesztések akadályai ez pedig a szomszédos piacokra terelheti a növekedés egy részét, illetve bővíti az átépítési-áttelepítési lehetőségek iránti keresletet.