A millió dolláros kérdés: jön az új válság?

Pénzügyek2018. nov 6.Növekedés.hu

A kedvező amerikai gyorsjelentések ellenére is látszik, hogy gyülekeznek a felhők a részvénypiacok fölött. Az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy a közelmúltban tapasztalható eladási hullámok trendfordulót jeleznek-e, vagy csak korrekciók zajlottak a piacokon. Az utóbbi időben egyértelmű negatív tendencia rajzolódik ki a világ legnagyobb részvénypiacain – közülük is elsősorban az Egyesült Államok tőzsdéjén. Bár a harmadik negyedéves gyorsjelentések a legtöbb vállalat esetében nem festenek kifejezetten borús képet, a mélyebb elemzések ezekben is kimutatják a strukturális problémák jeleit. A piacon tapasztalható ideges hullámverés tehát elsősorban a háttérben rejlő kockázatok következménye, melyek kapcsán a legfontosabb kérdés az: vajon egy újabb világválság kezdeti tünetei, vagy csak az árfolyamtrendek hosszú emelkedés után bekövetkező, természetes korrekciója borzolja a befektetői kedélyeket.

Jön a medve?

A Trend FM Prémium Kategória műsorában Túrós-Bense Levente vendége Cinkotai Norberttel, a KBC Equitas vezető elemzője volt, aki szerint a jelentős árzuhanásokhoz az is hozzájárul, hogy az amerikai piacon folyamatosan emelkedik a kamatkörnyezet – s ezzel párhuzamosan vonzóbbá válnak a biztonságosabb eszközök, például a kötvények. A tömeges részvényeladást és az ennek nyomán tapasztalható árfolyamesést azonban ez az egy hatás önmagában nem indokolja. „A millió dolláros kérdés mindig az: a három-négyévente rendszeresen jelentkező, ciklikus korrekciót látjuk, vagy közeledik a medve, és hamarosan beszakad a piac. Bárki bármit állít, valójában ezt senki nem tudja megjósolni, kapaszkodót mindössze az elmúlt száz év statisztikái adhatnak” – jelentette ki a szakértő.
Az adatok azt mutatják, hogy a piac 10 százalékos esése inkább korrekciót jelez, míg 15-20 százalékos esés már az összeomlást valószínűsíti.
Cinkotai Norbert azonban hangsúlyozta: ez a megközelítés átlagokon alapul, így az előrejelzés nem vehető készpénznek. Mivel minden piaci trend más, a mostani sem vethető össze a korábbiakkal. Az aktuális folyamatokat elsősorban a geopolitikai feszültségek, a gazdaság lassulása és az emelkedő kamatkörnyezet indukálja – de hogy a problémák elérik-e a kritikus tömeget, az ebben a pillanatban még eldönthetetlen. Az elemző szerint az amerikai tőzsdén jelenlévő nagyvállalatok gyorsjelentései egyelőre nem kedvezőtlenek – ez azonban jelentős részben olyan gazdasági impulzusoknak köszönhető, melyek jövőre már nem éreztetik a hatásukat. A techcégek területén már most láthatóak a gyülekező viharfelhők: a jelentések a Google és az Amazon esetében sem voltak túl lelkesítőek, a Facebook körül folyamatosak a botrányok, és az Apple látszólagos stabilitása sem tűnik hosszú távon fenntarthatónak. „A növekedés nem folytatódhat a végtelenségig. Az Amazonnál már a közelmúltban láttunk kétezer dollárt is meghaladó árfolyamot, ami már súlyos túlárazásnak tűnik. Elképzelhető, hogy utólag úgy fogunk erre visszaemlékezni, mint a visszaesés előtti utolsó csúcsra” – vélte a KBC Equitas elemzője.

Európában a helyzet változatlan

Bár a trend Európában is érzékelhető,
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a napokban nyugalomra intette a befektetőket; véleménye szerint a megtorpanás csak ideiglenes, és az uniónak ki kell tartania a kamatpolitikája mellett.
Cinkotai Norbert úgy látja, az alacsony kamatok nem tesznek jót a kontinens bankrendszereinek, melyek közül az olasz különösen rossz állapotban van, de a német sem szárnyal úgy, mint korábban. Bár egy enyhe kamatemelés sok helyen javítana a helyzeten, a szigorodó környezet beláthatatlan következményeket idézne elő Olaszországban, melynek költségvetését Brüsszel nemrég visszadobta. A szükséges megszorításokra semmi hajlandóságot nem mutató állam könnyen Görögország sorsára juthat, ám az egyelőre beláthatatlan, mit okozna ez az unió számára, és ki vállalná magára az olasz válságmentést. A körülöttük Európában és világszerte tajtékzó piacok ellenére a kelet-közép-európai régió tőzsdéi meglehetősen nyugodtak. A térség számára a KBC Equitas elemzője szerint az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború jelenti a legnagyobb kockázatot, hiszen ennek hatásai nagyban befolyásolhatják a jelentős részben autóiparra támaszkodó országok – így Magyarország és Szlovákia – gazdaságát. Noha a kereskedelmi háborúra hivatkozva hazánk jobb alkupozícióba kerülhet a következő, 2020 és 2027 közötti uniós ciklus támogatásait elbíráló tárgyalásokon, összességében így is negatív irányba billen a mérleg. Cinkotai Norbert ugyanakkor kiemelte: Magyarország gazdasága jelenleg jó állapotban van, s ez bizalomra ad okot. A műsor meghallgatható az alábbi linken: https://trendfm.hu/musor?musor=7870&adas=26873   

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.