Ezeken a részvényeken lehetett a legtöbbet keresni

Pénzügyek2017. dec 6.Növekedés.hu

Az elmúlt tíz évben a Netflix részvényeinek értéke ötvenkétszeres hasznot hozott, de még a legnépszerűbb gyorsétteremlánc, a McDonald’s részvényeinek értéke is megháromszorozódott. Aki a gazdasági válság előtti tőzsdei csúcson az alábbi  cégekbe fektetett, az nagyon jól járt. A sztárrészvények közül egyedül a General Electric befektetői vesztették el a pénzük egy részét.   

A válságot követően a központi bankok beavatkozásai, az élénkítőprogramok, és az alacsony kamatlábak következtében a 2007-es kimagasló tőzsdei indexek nemhogy visszaestek, de még meg is haladták a korábbi csúcsokat.  Aki tíz éve ezer dollár értékben befektetett a Netflixbe, amely manapság az egyik legnagyobb film és sorozatgyártó/közvetítő céggé nőtte ki magát, az ma ötvenkétszeres hasznot könyvelhet el, de korántsem ez az egyetlen cég, amely nagymértékű növekedést ért el. Az Amazon részvények értéke tíz év alatt a tízszeresére emelkedett, a McDonald's és a FedEx vállalatoké pedig legalább a kétszeresére. Az egyetlen olyan vállalkozás, amely nem ért el növekedést (a fenti listán) az a General Electric (GE), amely ugyan a világ vezető digitális iparvállalata, részvényei mégis hosszú távon veszteségesek lettek. 2008-ban a GE a válság kirobbanását követően került bajba a romló hitelezési környezet miatt, és egy időre le is állította a saját részvényei vásárlását a romló gazdasági környezetre hivatkozva. Idén már a harmadik alkalommal fordul elő a vállalat 125 éves működése alatt, hogy a cég megfelezi a negyedéves osztalékot. A jelenlegi részvényárak áttekintése jó barométer lehet a teljes gazdaság megítéléséhez. Történelmi szempontból nézve a hosszú távú befektetések általában mindig nyereségesek a tőzsdén, ugyanakkor azok, akik tíz éve októberben vásároltak részesedést, alig tudtak gátat szabni kétségbeesésüknek, nyereségre aztán végképp gondolni sem mertek. Tíz éves mérleg szerint azonban nagyon jól jártak.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Ezek a döntések tették Steve Jobs-t a világ egyik legsikeresebb üzletemberévé
Steve Jobs rengeteg manipulatív taktikát alkalmazott a világ legerősebb vállalatvezetőivel szemben.
Siker2019. ápr 19.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.