Jövő héten kiderül, a járvány miatt mennyivel vásárolunk kevesebbet

Pénzügyek2020. okt. 31.MKB Elemzési Központ

Jövő héten hazai kiskereskedelmi és ipari adatok érkeznek.

A hazai kiskereskedelmi szektor friss, szeptemberi teljesítményét publikálják csütörtökön

A koronavírus okozta járványhelyzet első hullámának mélypontján túljutva a nyári hónapokban elkezdődött a hazai gazdasági helyreállás, amely a kiskereskedelmi adatokon is látható. A még márciusban is tapasztalható bővüléssel szemben az év negyedik hónapja 10,2%-os csökkenést hozott, májusban pedig 2,8%-kal maradt el a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző évitől (kiigazítatlan, nyers adatok). Júniusban és júliusban minimális ütemben, de bővülést tapasztalhattunk a kiskereskedelmi forgalomban (rendre: 0,8% és 0,4%). Augusztusban viszont ismét visszaesést mutatott a szektor, éves összevetésben 1,2%-osat (naptárhatástól megtisztított adatok szerint: -0,7%, év/év alapon). A legfrissebb, idén szeptemberre vonatkozó kiskereskedelmi adatokat november 5-én, csütörtökön publikálja a KSH.

Hazánkban egyre nagyobb mértéket ölt a járvány második hulláma, ez pedig a következő hónapokban ismét visszavetheti a kiskereskedelmi forgalmat és mélyítheti a válságot. Így várhatóan a szeptemberi adat az egy évvel ezelőttit ismét alulmúlja, ahogy augusztusban is láthattuk.

Ezt támasztják alá a KSH által publikált előzetes adatok, melyek a pénztárgépek forgalmán alapulnak és emiatt részlegesek. Eszerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma szeptemberben 0,2%-kal alulmúlta az egy évvel korábbit. Az előzetes adatok indikációt jelenthetnek, de a végleges adatközlés során – módszertani eltérésekből is eredően – ehhez képest változhatnak a teljes körű ágazati számok.

Amennyiben az első hullámhoz hasonló korlátozó intézkedések bevezetésére lesz szükség itthon, az újabb elbocsátásokhoz és jövedelemkieséshez vezethet, emiatt csökkenhet a kiskereskedelmi fogyasztás szintje.

  • A magyar ipari termelés szeptemberi, előzetes adatai érkeznek pénteken

Az ipari termelésben a nyári hónapokban helyreállás kezdődött, bár végig elmaradt az ágazat teljesítménye 2019 azonos időszakától. A KSH adataiból kiolvasható, hogy az ágazatban a mélypontot április jelentette (-36,9%, év/év alapon, nyers adat), amikor a gyárak folyamatosan jelentették be a leállásokat. Ezt követően fokozatosan elkezdett felépülni a termelés. A visszaesés még májusban is jelentős volt (-30,9%), ennél a júniusi adat (-7,8%) már kedvezőbbnek bizonyult. Az ipari termelés volumene 2020 júliusában 8,1%-kal, míg augusztusban 2,1%-kal csökkent 2019 azonos időszakához képest. Augusztusban a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés, ugyanakkor kedvező fejlemény volt, hogy a legnagyobb súlyú alágakban (pl. járműgyártás) emelkedett a termelés volumene.

Előretekintve a kérdés, hogy a gyárak milyen ütemben tudják felfuttatni a termelést, amely leginkább a kereslet élénkülésének ütemétől függ. Az ipar teljesítményét korábban leginkább az autóipar húzta le, ez az ágazat pedig különösen függ a nemzetközi kereslet alakulásától.

A korábbi várakozásunknak megfelelően az augusztusi ipari termelés már enyhébb visszaesést mutatott, hiszen a nagy autógyárak fokozatosan futtatják fel a termelést, és térnek vissza két-három műszakos munkarendre – köszönhetően a kereslet élénkülésének.

Fontos ugyanakkor azt is látni, hogy a járvány második hullámának intenzívebb globális és hazai megjelenése ismét negatívan hathat az ágazat teljesítményére.