Növekvő árbevétellel és nyereséggel zárta 2019-et a Pensum Group

Tőzsde2020. ápr. 23.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Több mint tízszázalékos árbevétel-növekedés mellett közel 25 százalékkal bővült a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Pensum Group Nyrt. adózott eredménye 2019-ben. A humánerőforrás-szolgáltatások, főként a munkaerő-kölcsönzés terén jelentős pozíciójú vállalat részvényeit februárban vezették be a tőzsdére azzal a céllal, hogy a társaság forrást vonjon be hazai és nemzetközi növekedési céljainak megvalósítása érdekében. A társaság Igazgatósága a 2019-es beszámoló elfogadása mellett határozott új felügyelő és audit bizottsági tagok választásáról is.

A Pensum Group 2012-es alapítása óta nyújt humánerőforrás-szolgáltatásokat Magyarországon, később pedig külföldre is kibővítette tevékenységét. A társaság árbevétele 2019-ben 11,1 százalékkal, 2,4 milliárd forintra emelkedett, mely a belföldi árbevétel (1,75 milliárd forint) 32,6 százalékos növekedéséből, és a külföldi árbevétel (686 millió forint) 21,4 százalékos csökkenéséből tevődött össze. 2019-ben az átlagos állományi létszám 544 fő volt, ami 2,2 százalékos csökkenésnek felel meg. A közvetített munkaerő jellemzően irodai adminisztratív (call center, recepció, asszisztens), betanított fizikai (könnyűipar, élelmiszeripar, kereskedelem, logisztika), valamint szakképzettséget igénylő (sofőr, targoncás, lakatos) munkakörökben dolgozik. Külföldön a Pensum Németországban és Ausztriában rendelkezik munkaerő-kölcsönzési engedéllyel. 2019-et a Pensum Group javuló hatékonysággal zárta, miközben a tőzsdére lépés egyszeri költségei már a tavalyi évet is terhelték.

A vállalat adózott eredménye 24,6 százalékkal 35,1 millió forintra, míg EBITDA-ja 23,4 százalékkal 52,2 millió forintra emelkedett a 2018-as csökkenést követően, melyet akkor részben az erős bérnyomás és a minimálbéremelés hatására megemelkedett személyi jellegű ráfordítások okoztak.

A bérszínvonal-növekedést a Pensum szerződésein keresztül igyekszik érvényesíteni, amit az egy munkavállalóra jutó árbevétel folyamatos emelkedése is mutat: 2016-ban ennek mértéke 2,9 millió, 2017-ben 3,7 millió, 2018-ban 3,9 millió, mag 2019-ben 4,5 millió forint (+13,5%) volt.

A humánerőforrás-szolgáltatások, főként a munkaerő-kölcsönzés terén jelentős pozíciójú Pensum Group részvényeit februárban vezették be a tőzsdére azzal a céllal, hogy a társaság forrást vonjon be hazai és nemzetközi növekedési céljainak megvalósítása érdekében.

A Pensum Group árbevételének meghatározó része a munkaerő-kölcsönzési tevékenységből származik. Szolgáltatásai közé tartozik emellett a munkaerő toborzás és kiválasztás teljes körű lebonyolítása, megrendelői igény esetén az utaztatás, szállás szervezése, a munkavállalás teljeskörű adminisztrációja, bérszámfejtés, bérek és közterhek kifizetése, valamint munkaügyi problémák kezelése is.

A piaci trendek alapján a Pensum szerint a humánerőforrás-szolgáltatás szektorban belföldön és külföldön is nagy a növekedési potenciál, ugyanakkor a koronavírus járvány általános gazdasági hatásai a Pensum Group gazdálkodására is kedvezőtlenül hatnak rövidtávon.

Ezt a társaság digitális fejlesztésekkel és csökkenő belső foglalkoztatotti állománnyal ellensúlyozza, miközben a munkaerőpiacon várható túlkínálat miatt a vállalat csökkenő munkabér-kiáramlással tervezi az idei évet.

A megrendelők számára számos tényező teszi előnyössé a munkaerő-kölcsönzését a jelenlegi rendkívüli gazdasági helyzetben és a normál működés során is: a szezonalitás és az időszakos munkaerőigény, a projektalapú működés, az alacsonyabb adminisztratív terhek, a váratlan, nagyobb létszámú munkaerőigény, a munkáltatói feladatok és terhek csökkentése, vagy hirtelen kilépési hullám. Ezekre az emberierőforrás-területen jelentkező igényekre a Pensum évtizedes tapasztalata alapján gyors és hatékony megoldásokat kínál.

A társaság Igazgatósága a 2019-es beszámoló elfogadása mellett új Felügyelő és Audit Bizottsági tagok választásáról is határozott.

Mindkét Bizottságban új tagnak választották Dr. Jáczku Tamást és Dr. Tarnóczi Tibort. Dr. Jáczku Tamás a József Attila Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán végzett jogászként. Ezt követően 1995 és 2006 között különböző regionális munkaügyi központokban töltött be vezető pozíciókat, majd 2016-ig az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Debreceni Kirendeltség és Szolgáltató Központjának igazgatója volt. 2010-2016 között a Nemzetgazdasági Minisztériumban a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárság szakmai munkájának koordinálása volt a feladata főosztályvezetőként, és részt vett a jogalkotási és stratégiai tervezési folyamatokban. 2016-2017 között a Pensum Group jogi igazgatójaként, majd 2017-2018 között a Szabolcs Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Kormányhivatalban dolgozott. 2019 óta az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú) Nonprofit Kft. munkaerőpiaci szakjogásza.

Dr. habil Tarnóczi Tibor a Debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett agrármérnökként, ahol később doktori, majd közgazdaságtudományi Phd címeket szerzett. A Debreceni Egyetem és a Partiumi Egyetem oktatója, egyetemi docens. Az Egyetem Üzleti Tudományok Intézetében 4 évig volt intézetigazgató helyettes, majd a Közgazdaságtudományi Karon 8 évig oktatási igazgató, illetve oktatási dékánhelyettes. 2006 és 2008, valamint 2010 és 2018 között a Pénzügyi és Kontrolling Tanszékének vezetője, 2011-2014 között oktatási dékánhelyettes volt. 2015-től a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docenseként és a Kar Kreditátviteli Bizottságának vezetőjeként dolgozott. 1998-1999-ben a Környezetvédelmi Minisztérium Közigazgatási államtitkára volt. Főbb kutatási területei a vállalatok pénzügyi, vállalati teljesítmények összehasonlító elemzése, pénzügyi modellezés, valamint a pénzügyi kockázatok elemzése és mérése.

Videók ajánlása vagy bármi