Így nyerhetnek a cégek a növekvő ingatlanárakon

Ingatlan2019. márc 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az ingatlanpiaci drágulás nemcsak a lakáspiacot érintette: sok telek, földterület, valamint kereskedelmi célú és ipari ingatlan értéke is jelentősen emelkedett. Ez az értéknövekedés pedig a vállalkozások számára új lehetőségeket nyithat.

Ahogy egy háztartásnak, úgy egy vállalkozásnak is mindig jól jöhet a friss tőke, ahhoz pedig, hogy egy cég meglovagolja az ingatlanpiacon az elmúlt években tapasztalt drágulási hullámot, kézenfekvő megoldás lehet a tulajdonában álló épület vagy telek eladása.

Ez persze csak akkor járható út, ha a társaság nem használja az adott ingatlant, vagy ki tudja váltani egy olyan, olcsóbban megvásárolhatóval, amelyben szintén el tudja végezni korábbi munkáját. Ipari vagy mezőgazdasági ingatlanok esetében azonban annyira speciális helyszínt, eszközparkot és infrastruktúrát követelhet meg ez a tevékenység, hogy újabb befektetés nélkül nagyon nehéz, sőt talán lehetetlen lenne kiváltani a jelenlegi helyszínt.

A vállalkozások azonban nem csak közvetlen tranzakcióval húzhatnak hasznot az értéknövekedésből, hiszen

a tulajdonukban lévő ingatlanok nagyobb fedezetet is jelenthetnek egy hitel igénylésekor.

Ez igaz abban az esetben is, ha a vállalkozás egy lakásirodában működik, és akkor is, ha egy komplex épületegyüttesben folyik a termelés. Az ingatlan fogalmába nemcsak az épület tartozik, vagyis érdemes a termőföld vagy a telek, telekrész kapcsán is elgondolkodni: többet ér-e most, mint korábban.

Ha többet ér, és a társaság eladná vagy felhasználná hitelfedezetként az ingatlant, érdemes lehet helyesbíteni annak értékét. Sok vállalkozás ugyanis könyv szerinti értéken szerepelteti mérlegében az ingatlanjait, ami egyszerű megoldás, ám nem tükrözi a vagyon valódi piaci értékét.

Az értéknövelés kimutatása akkor is hasznos lehet, ha a cég saját tőkéje túl alacsony, akár törzstőkéjéhez mérten már megközelítette a törvényben meghatározott minimumot, hiszen átsegítheti a vállalkozást egy nehéz időszakon.

Minden vállalkozásnak érdemes azonban mérlegelnie, áttér-e a könyv szerinti értékelés helyett a piaci értékelésre, a helyesbítést ugyanis rendszeresen el kell végeztetni. Tehát, ha az ingatlan értéke esetleg mérséklődik, akkor is helyesbíteni kell, mint terven felüli értékcsökkenés. Sőt, a rendszeres értékhelyesbítés nincs is ingyen. A számviteli politika átírását követően a társaságnak meg kell bíznia egy független vagyonbecslőt, ennek költsége pedig esetenként meghaladhatja a 100 ezer forintot is, attól függően, hogy milyen ingatlanról van szó.

További kiadás, hogy az értékbecslést minden évben könyvvizsgálónak kell hitelesítenie.

Az értékhelyesbítés tehát sokat érhet egy vállalkozásnak, legyen szó akár a saját tőke értékének felemeléséről, akár hitelfelvételről, de csak akkor érdemes belevágni a piaci értékelésbe, ha a cégnek konkrét tervei vannak az adott ingatlannal. Ellenkező esetben az értékhelyesbítés egy évenként elvégzendő pluszfeladat és költség lesz csupán.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.